یک مشاور کسب وکار باید ترکیبی از ویژگی ها را به همراه داشته باشد که برخی از آن ها شخصیتی و برخی مربوط به مسائل اکتسابی مانند دانش و تجربه فردی مشاور می باشد.
18اردیبهشت1404
یک مشاور کسب و کار باید ترکیبی از ویژگی ها را به همراه داشته باشد که برخی از آن ها شخصیتی و برخی مربوط به مسائل اکتسابی مانند دانش و تجربه فردی مشاور می باشد. از لحاظ شخصیتی به نظر بنده مشاور باید توان تأثیرگذاری بر روی مخاطبان خود را داشته باشد که داشتن شخصیت کاریزماتیک مشاور می تواند تأثیر بسزایی در این مسئله داشته باشد. از طرفی از نظر شخصیتی باید افرادی منعطف باشند تا بتوانند در سازمان های مختلف با افراد مختلف با ویژگی های شخصیتی متفاوت کار را پیش ببرند. از لحاظ تجربه و دانش نیز هر چقدر دانش و تجربه مشاور در صنعتی که مشاوره می دهد بیشتر باشد قطعاً نتیجه این مشاوره ها برای کسب و کار بهتر خواهد بود. یک مشاور در مرحله آسیب شناسی و مراحل اولیه باید از مهارت تحلیلی قوی برخوردار باشد زیرا خیلی مواقع مشکل کسب و کارها آن چیزی نیست که در جلسات اولیه مشاوره ابراز می گردد و برخورداری دانش تحلیلی مشاور به شناسایی مشکلات سازمان کمک بسزایی می نماید.
مهارت های ارتباطی به خصوص در مراحل اولیه مشاوره جهت متقاعد سازی مالک و مدیر عامل سازمان ها هم ویژگی است که مشاوران کسب و کار باید از آن به نحوه احسنت استفاده نمایند. زیرا به طور طبیعی انسان در مقابل تغییر مقاوم است و برخورداری از مهارت های ارتباطی و متقاعدسازی می تواند در موفقیت یک مشاور از اهمیت فراوانی برخوردار باشد. تفکر خلاقانه و توانایی حل مسئله ویژگی است که به هیچ وجه نمی توان از آن چشم پوشی نمود. به دلیل اینکه هر چقدر مشاور در شناخت مشکل سازمان در مراحل اولیه تبحر داشته باشد ولی اگر نتواند برای مشکل یا مسئله شناسایی شده راه حل ارائه نماید اثر مثبتی در سازمان به جای نخواهد گذاشت.
توانایی در مدیریت پروژه های تعریف شده نیز یکی دیگر از ویژگی های برجسته یک مشاور موفق است. صرفاً شناسایی مشکل و ارائه راه حل نمی تواند به موفقیت پروژه کمک نماید. یک پروژه مشاوره مدیریت موفق باید شامل استفاده از توانایی های اجرایی و مدیریتی مشاور هم باشد یعنی عدم توانایی مشاور در مدیریت نیروهای انسانی تحت نظارتش و همچنین نبود زمان بندی مشخص برای حصول نتیجه می تواند باعث دلسرد شدن مدیران مجموعه از پروژه مشاوره مدیریت شود. به همین دلیل داشتن توانایی در مدیریت پروژه یا پروژه های تعریف شده در تمام وجوه از دیگر ویژگی هایی است که یک مشاور خوب باید از آن برخوردار باشد.
به نظر بنده یک مشاور خوب باید نسبت به نتایج به دست آمده متعهد باشد. این که صرفاً یکسری پیشنهادها ارائه گردد و قابلیت اجرا نداشته باشد صرفاً کاغذ بازی است. این مسئله باعث شده که بعضی از کارفرماها نسبت به داشتن مشاور مقاومت نشان دهند که این مسئله نشأت گرفته از تجارب نه چندان خوب گذشته است. اخلاق حرفه ای حکم می کند تا مشاورین توصیه هایی ارائه دهند که تغییر در سازمان ایجاد نماید نه صرفاً توصیه هایی گردد از جنس سخن که در سازمان نیز قابل اجرا نباشد.